Podobné články

Predajnianske vodopády
Údolie smrti
Ozubnicová trať Tisovec - Zbojská
Jánošíkov golf
Hrad Beckov
Drobná architektúra pripomína slávnu históriu, predovšetkým cisárovnú Sisi

Viac od autora

Obec Michal na Ostrove
Obec Báhoň
Obec Veľké Úľany
Mesto Kežmarok
Obec Veľké Leváre
Hrad Beckov

Miesta a výlety

Arborétum Mlyňany

Slovensko Zdola
3 komentáre

Kaštieľ Arborétum Mlyňany je špecializované pracovisko Slovenskej akadémie vied, botanická inštitúcia, ktorá spravuje najväčšiu zbierku cudzokrajných drevín na Slovensku a jednu z najbohatších v strednej Európe. Arborétum založil v roku 1892 Dr.Štefan Ambrózy-Migazzi, šľachtic pochádzajúci z maďarskej Tane.

Arborétum Mlyňany sa nachádza v obci Vieska nad Žitavou na ploche 67 hektárov. Založil ho v roku 1892 Dr. Štefan Ambrózy-Migazzi a dnes vďaka svojmu rozsahu pestovaných cudzokrajných drevín patrí k najväčším arborétam v strednej Európe. Uprostred arboréta sa nachádza romantický kaštieľ v ktorom sídli správa arboréta a menšie múzeum venované svojmu zakladateľovi. Celý areál sa skladá z piatich tematických častí a vlastnej škôlky s predajom dopestovaných drevín a kvetín. Najstaršia časť arboréta, pomenovaná ako Ambrózyho park sa nachádza hneď za kaštieľom, novšie časti sú venované dendroflórovým oblastiam východnej Ázie a Severnej Ameriky. Samostatná časť je venovaná Slovensku a cestu od vstupu do arboréta až ku kaštieľu lemuje časť venovaná kvetom a rozáriu.

V celom areáli sa nachádza vyše 2500 druhov drevín a rastlín. Arborétum je otvorené celoročne a je rozdelené do troch náučných chodníkov. Pre návštevu je najvhodnejšia jar a jeseň, keď v arboréte kvitnú rododendróny a azalky.


Komentáre a hodnotenia

Pre informácie o aktuálnych otváracích hodinách kontaktuje priamo prevádzkovateľa!
11. 1. 2024
Anonym69
Celkom fajn miesto
11. 1. 2024
Anonymný užívateľ
12. 6. 2020
Anonymný užívateľ

Odber noviniek

Pravidelné informácie o nových udalostiach, zaujímavých výletoch a článkoch.

Problém s komentárom?