Podobné články

Obec Cífer
Mesto Banská Bystrica
Obec Veľké Úľany
Kráľovské mesto Brezno
Obec Hamuliakovo
Obec Dechtice

Viac od autora

Hrad Beckov
Mesto Liptovský Hrádok
Obec Blatné
Mesto Liptovský Mikuláš
Obec Čakany
Mesto Banská Bystrica

Mestá a obce

Obec Báhoň

Slovensko Zdola
1 komentár

Obec Báhoň leží v dolnej časti úrodnej trnavskej tabule. Patrí do vinárskej oblasti Malokarpatského regiónu a mikroregiónu Červený Kameň.  Z hľadiska územno–správneho členenia patrí obec do okresu Pezinok a do Bratislavského samosprávneho kraja. Obec leží 19 km od okresného mesta Pezinok a 38 km od regionálneho centra a súčasne hlavného mesta Slovenska Bratislavy. Obec Báhoň sa počtom obyvateľov 1832 zaraďuje k stredne veľkým obciam Slovenska. V obci dlhodobo výrazne dominujú obyvatelia slovenskej národnosti.

V erbe obce Báhoň je na spodnom okraji modrého štítu položený zlatý polmesiac, na ňom stojaca zlatonimbá Panna Mária v striebornom, zlatolemom rúchu, vľavo v náručí so strieborným, zlatokorunovaným Ježiškom. 


Najstaršia písomná zmienka o obci (villa Bahun) pochádza z roku 1244, počiatky osídlenia však siahajú až do mladšej doby kamennej, čo dokazujú nálezy neolitného sídliska (volútovej alengyelskej kultúry), rímsko-barbarského aslovanského sídliska ipohrebiska z doby veľkomoravskej. Od polovice 10. až do 13. storočia bola obec kráľovským majetkom patriacim k bratislavskému hradu, od roku 1306 Martinovi, synovi Bugára. V stredoveku obec viackrát zmenila majiteľov. Od roku 1580 vývoj obce Báhoň na viac ako tristo rokov ovplyvnila zemianska rodina Jezernických, ktorých potomkovia postupne získali do svojej držby prevažnú časť obce a stali sa aj patrónmi tunajšej farnosti. V polovici 16. storočia bol Báhoň dvojrečovou nemecko-slovenskou obcou sprevahou nemeckého obyvateľstva, koncom storočia sa tu usadili aj chorvátski osadníci. V roku 1845 život v obci priaznivo poznačilo vybudovanie trate konskej železnice z Bratislavy do Trnavy. Po prvej svetovej vojne sa začala rozvíjať spoločenská činnosť v rôznych spolkoch, ochotníckom divadle a v športe. V bývalom kaštieli Jezernických v roku 1930 bol otvorený Kadlického ústav pre slepcov.


Komentáre a hodnotenia

Pre informácie o aktuálnych otváracích hodinách kontaktuje priamo prevádzkovateľa!
16. 8. 2021
Anonymný užívateľ

Odber noviniek

Pravidelné informácie o nových udalostiach, zaujímavých výletoch a článkoch.

Problém s komentárom?