Podobné články

Obec Dechtice
Obec Kuchyňa
Obec Veľké Úľany
Mesto Banská Bystrica
Mesto Kežmarok
Obec Čataj

Viac od autora

Obec Čakany
Mesto Banská Bystrica
Čákiho kaštiel v Prievoze
Mesto Liptovský Mikuláš
Dunajská cyklocesta
Obec Kuchyňa

Mestá a obce

Obec Veľké Leváre

Slovensko Zdola
2 komentáre

Obec leží na Záhorskej rovine 10 km severne od okresného mesta Malacky a 40 km severne od Bratislavy. Milovníkom prírody ponúka obec rôzne zaujímavosti. Východnú časť chotára tvoria hlboké borovicové lesy, bohaté na lovnú zver a známe bohatstvom ...

Zaujímavosťou je Habánsky dvor, čo je pamiatková rezervácia. Leží na juhozápadnom okraji obce Veľké Leváre. Rezerváciu tvorí 22 pôvodných viacpodlažných stavieb, vybudovaných v 17. – 19. st., organizovaných okolo bývalého štvorcového námestia.

V Izerovom dome je Múzeum habánskych remesiel. Má dve vedľa seba situované námestia, na ktorých sa nachádzajú najstaršie a najvýznamnejšie objekty. Z obidvoch námestí je prístup k potoku, kde sa nachádzal mlyn a brusiareň. Habáni mali aj vlastnú školu, kaplnku a faru. Dvor mal v čase najväčšieho počtu obyvateľov vyše štyridsať objektov. Väčšina z nich sa zachovala dodnes. Dnešný, i keď starobylý výzor dvora, je poznačený modernizáciou. Slamenú krytinu nahradila pálená škridla, zmenili sa fasády domov. Ale napriek tomu, že ani tu sa čas nezastavil, habánsky dvor sa za posledných sto rokov priveľmi nezmenil. Donedávna fungovala v prekrásnom kaštieli s obrovskou záhradou politická liečebňa. Tiež sa v obci nachádza aj Reedukačné centrum, pre chlapcov mentálnym postihnutím vo veku 15 až 18 rokov a nájdeme tu aj národnú prírodnú rezerváciu Abrod.


Komentáre a hodnotenia

Pre informácie o aktuálnych otváracích hodinách kontaktuje priamo prevádzkovateľa!
6. 6. 2023
Anonymný užívateľ
5. 9. 2020
Anonymný užívateľ

Odber noviniek

Pravidelné informácie o nových udalostiach, zaujímavých výletoch a článkoch.

Problém s komentárom?