Podobné články

K Vajskovskému vodopádu
Drobná architektúra pripomína slávnu históriu, predovšetkým cisárovnú Sisi
Hrad Beckov
Výlet na Ranch13
K Dobročskému pralesu
Predajnianske vodopády

Miesta a výlety

Vechec a jeho príroda

Lily Jacob
2 komentáre

Vechec je obec situovaná na rozhraní Východoslovenskej nížiny a Slánskych vrchov, ktorej história siaha ďaleko do minulosti. Keďže Slánske vrchy sú jedinečným geomorfologickým celkom vulkanického pôvodu, príroda v okolí Vechca poskytuje unikátnu rozmanitosť rastlinstva, živočíšstva a nerastného bohatstva. V obci sa dodnes ťaží zo Slánskych vrchov bazaltický andezit, ktorý je využívaný ako okrasný kameň.


Cenným biotopom je však príroda v okolí Vechca aj pre výskyt vzácnych rastlinných a živočíšnych druhov. Zo živočíchov tu má domov Bocian čierny (Ciconia nigra), Salamandra škvrnitá (Salamandra salamandra,L.), Rak riečny (Astacus astacus, L:), Myšiak hôrny (Buteo buteo, L.), alebo endemit Slizniak karpatský (Bielzia coerulans, Bielz.). Hojne sa tu vyskytuje jelenia zver, srny, líšky, zajace, či diviak, ktorý je aj symbolom obce.

Okolité vrchy Čachov (476 m n.m.) a Žiar (539 m n.m.) pokrývajú staré bukové (Fagus) a dubové (Quercus) lesy. V okolí obce je možné nájsť vo voľnej prírode viaceré liečivé rastliny, napr. Dúška materina (Thymus serpyllum, L.), Repík lekársky (Agrimonia eupatoria, L.), Kostihoj lekársky (Symphytum officinale, L.), Mäta pieporná (Mentha piperita, L.), Žihľava dvojdomá (Ortica dioica, L.), Rumanček kamilkový (Chamomilla recutita, L.), a. i.

Lesy a lúky v okolí Vechca sú domovom aj rozmanitých druhov jedlých i jedovatých húb. Z jedlých sú najvýznamnejšie Hríby rodu Boletus, ale aj rôzne druhy Hlív, Smrčkov, Podpňovky, Kuriatka alebo Bedle.


Ťažba dreva v okolí Vechca siaha ďaleko do histórie. Už začiatkom minulého storočia cez obec prechádzala lesná železnica, ktorá spojovala Čemerné s Juskovou Voľou.  Ešte aj dnes, po vyše 100 rokoch, sú niektoré časti zachovalé a v okolí potoka Lomnica je možné vidieť zvyšky násypov, kolov a železných predmetov. Tie dodnes pripomínajú význam nášho prírodného bohatstva a dôležitosť harmonického vzťahu človeka a prírody.


Komentáre a hodnotenia

Pre informácie o aktuálnych otváracích hodinách kontaktuje priamo prevádzkovateľa!
8. 8. 2021
Anonymný užívateľ
27. 5. 2021
Anonymný užívateľ

Odber noviniek

Pravidelné informácie o nových udalostiach, zaujímavých výletoch a článkoch.

Problém s komentárom?