Články nový článok

Mestá a obce21Miesta a výlety18Turistika a cyklopotulky18

Informácie z miest a obcí vám priblížia ich pestrú a dlhú históriu, rôzne zaujímavosti či netradičné kuriozity. Určite sa dozviete aj turisticky atraktívne informácie o zaujímavých miestach či výletoch naprieč Slovenskom, ktoré k nim patria. Články sú prepojené s jednotlivými mestami a obcami, vďaka čomu získate rýchly prístup k ďalším aktuálnym informáciám ako sú napríklad otváracie hodiny informačného centra, kontakty alebo napríklad taký erb.

Obec Michal na Ostrove

Prechádzka obcou. Objavíte množstvo pamätihodnosti a pekných zákutí.

Mesto Liptovský Mikuláš

História mesta Liptovský Mikuláš siaha do mladšej doby bronzovej o čom svedčí nález bronzových predmetov. Bolo tu objavené kostrové radové pohrebisko z 11. - 12. storočia.

Mesto Liptovský Hrádok

Mesto Liptovský Hrádok je príťažlivou destináciou cestovného ruchu vďaka svojej zemepisnej polohe v lone Nízkych a Západných Tatier, na sútoku pokojného Váhu a horskej bystriny Belá.

Obec Blatné

Obec Blatné vďaka svojej polohe predstavuje veľmi príťažlivú oblasť pre cestovný ruch v regióne Podunajsko. Je to obec s vybudovanou infraštruktúrou, vrátane komplexného zabezpečenia ponuky služieb.

Obec Bernolákovo

Obec Bernolákovo (pôvodne Čeklís) sa nachádza cca 18 km severovýchodne od Bratislavy. Kostol je v dominantnej polohe na návrší, ktorá vynikne najmä z južnej strany.

Mesto Banská Bystrica

Banská Bystrica je metropola stredného Slovenska, krajské mesto Banskobystrického kraja a okresné mesto Banskobystrického okresu. Počtom obyvateľov sa radí na piate miesto na Slovensku.

Obec Cífer

Obec Cífer leží na juhovýchodnom okraji Trnavskej pahorkatiny v plytkej úvalinnej doline potoka Gidra.

Obec Kuchyňa

Obec Kuchyňa leží v južnej časti Záhoria, v tzv. Záhorskej nížine, ktorá leží na náplavovom kuželi pri západnom úpätí Malých Karpát na území, ktorému hovoríme tiež Podhorie.

Obec Malé Leváre

Obec Malé Leváre leží v nadmorskej výške 203 metrov na Záhorskej nížine neďaleko riečky Rudavy asi 40 km severozápadne od Bratislavy a 8km severozápadne od okresného mesta Malacky.

Obec Veľké Leváre

Obec Veľké Leváre leží na Záhorskej rovine 10 km severne od okresného mesta Malacky a 40 km severne od Bratislavy. Milovníkom prírody ponúka obec rôzne zaujímavosti.

Mesto Kežmarok

Starobylé mestečko Kežmarok pod Vysokými Tatrami je klenotnica historických pamiatok. Svedčí o tom i fakt, že bolo vyhlásené za Mestskú pamiatkovú rezerváciu.

Mesto Levoča

Starobylé mesto Levoča ležiace na východe regiónu Spiš je doslova kultúrno-historickým pokladom medzi slovenskými mestami s množstvom pamiatok.

Obec Dechtice

Dechtice sa nachádzajú pod úpätím malých karpát, tam, kde dolina riečky Blava vyúsťuje do Trnavskej tabule a tvorí plytké údolie.

Obec Veľké Úľany

Chotár obce Veľké Úľany bol osídlený od pradávna. Dokazuje to množstvo archeologických nálezov. Najstaršie osídlenie je z mladšej doby hallštatskej.

Obec Čakany

Prvá zmienka o obci Čakany je z roku 1254. Pôvodne bola poddanskou obcou cisterciánskeho opátstva v Piliši.

Obec Hamuliakovo

Obec Hamuliakovo je rozmerovo a počtom obyvateľom menšia, ale pamiatok na jej území je niekoľko.

Obec Čataj

V obci Čataj sa nachádza niekoľko pamiatok, ktoré stoja za vzhliadnutie.

Kráľovské mesto Brezno

Brezno je historické mesto, ktorého najstaršia písomná zmienka pochádza z roku 1265.

Obec Dubová

Dubová leží na úpätí Malých Karpát pod kopcom Kukla, medzi mestom Modra a obcou Častá. Je v okrese Pezinok.

Obec Báhoň

Obec Báhoň leží v dolnej časti úrodnej trnavskej tabule. Patrí do vinárskej oblasti Malokarpatského regiónu a mikroregiónu Červený Kameň.

Mesto Banská Štiavnica

Banská Štiavnica sa nachádza v južnej časti Stredného Slovenska v Chránenej krajinnej oblasti Štiavnické vrchy.

Odber noviniek

Pravidelné informácie o nových udalostiach, zaujímavých výletoch a článkoch.