Podobné články

Obec Blatné
Obec Čataj
Obec Cífer
Obec Michal na Ostrove
Mesto Kežmarok
Mesto Levoča

Viac od autora

Obec Čakany
Obec Dubová
Mesto Kežmarok
Čákiho kaštiel v Prievoze
Obec Michal na Ostrove
Obec Kuchyňa

Mestá a obce

Mesto Banská Bystrica

Slovensko Zdola
1 komentár

Banská Bystrica je metropola stredného Slovenska, krajské mesto Banskobystrického kraja a okresné mesto Banskobystrického okresu. Počtom obyvateľov sa radí na piate miesto na Slovensku.

1. Hradný areál

Národná kultúrna pamiatka z 12.-13. storočia, ktorá je súborom sakrálnych, ale aj svetských objektov a je súčasťou historického jadra mesta, ktoré bolo v roku 1955 vyhlásené za Mestskú pamiatkovú rezerváciu.


2. Kostol sv. kríža

Kostol sv. Kríža, ktorý sa nachádza pri Matejovom dome a nazývaný je aj slovenský, bol v roku 1492 pristavaný k múru hradného opevnenia a k Pisárskej bašte.


3. Matejov dom

Neskorogotická budova s gotickým portálom je najstaršou svetskou pamiatkou v hradnom areáli. Na fasáde je reliéfny erb kráľa Mateja Korvína s datovaním 1479 a mestský erb.


4. Bývalá radnica "Pretórium"

Stará radnica zvaná Pretórium bola sídlom mestskej správy. Objekt postavili po r. 1500 a okrem gotických stavebných prvkov obsahuje aj renesančné prvky, najmä na loggii a stopy po barokovej prestavbe v 18. storočí. Dnes v nej sídli Stredoslovenská galéria.


5. Farská bašta

Farská bašta bola postavená pred rokom 1479. Pôvodne bola drevená, ale po požiari v roku 1500 murovaná. Pomenovanie dostala podľa fary, ktorá bola jej súčasťou a mestský hrad chránila na jeho západnom cípe.


Komentáre a hodnotenia

Pre informácie o aktuálnych otváracích hodinách kontaktuje priamo prevádzkovateľa!
18. 11. 2023
Marek

Odber noviniek

Pravidelné informácie o nových udalostiach, zaujímavých výletoch a článkoch.

Problém s komentárom?