Podobné články

Náučný chodník Voniaca
Cyklopotulky Horehroním
Pláňami cez Pohanskô do Ježovej
Nad Brezniansku skalku
Na vrchol Nízkych Tatier - Ďumbier
Kyslíková dráha pri Brezne

Viac od autora

10 najväčších plies na Slovensku

Turistika a cyklopotulky

7 základných vecí ktoré si treba vziať na turistiku

Redakcia
4 komentáre

Samotný zoznam základných vecí si môžete upresniť či zmeniť podľa toho na aký typ túry sa chystáte. Ušetríte tak prípadnú zbytočnú váhu v batohu. Zoznam berte ako orientačný a niektoré veci môžete vypustiť alebo naopak niektoré doplniť.


Náročnosť terénu

Na zložité a dlhšie trvajúce túry kedy budete vystavený aj nepriazni počasia je dobré byť pripravený už výberom oblečenia. Či už je to nepremokavá bunda alebo náhradné kusy ponožiek a tričiek. Trekkingové paličky nemusíte zo sebou brať ak bude vaša trasa poväčšine po rovinách a miernych stúpaniach/klesaniach.


Zdroje v okolí trasy

Ak nám trasa ponúka dostatočné množstvo pitných zdrojov tak je zbytočné si so sebou brať veľké množstvo vody a teda zbytočnej záťaže. Na území Slovenska sa nachádza veľké množstvo prameňov takže s doplnením tekutín by nemal byť problém.


Počasie

Rozhodne sa oplatí sledovať predpoveď počasia deň vopred. No i keď predpoveď vyzerá naozaj dobre, tak sa neoplatí z batohu vyhádzať všetko čo je na prvý pohľad nepotrebné. Tenké a skladné pončo nezaberie veľa miesta. No v prípade zhoršenia počasia alebo krátkej prehánky budete určite vďačný, že ste si ho pribalili.


Čo si teda vziať so sebou?

1. Kvalitnú obuv a ponožky

Obrázok k článku 7 základných vecí ktoré si treba vziať na turistiku

Obuv je absolútny základ. Ak vás budú nohy tlačiť po pár kilometroch tak vám to na nálade moc nepridá a na ďalšiu túru sa tak skoro nevyberiete. Preto treba správnemu výberu pevnej a najmä kvalitnej obuvi venovať dostatok času a nebáť sa spýtať predavačov v športových obchodoch. Po nákupe nových topánok si rozhodne nedávajte hneď dlhú túru, je totiž možné, že obuv bude treba "rozchodiť" a po pár použitiach prestane tlačiť. Určite treba voliť nepremokavý typ obuvy, ktorý ochráni pred nepriazňou počasia.

Kvalitné ponožky rovnako ako obuv vedia spríjemniť dlhé kilometre. Zamedzujú odreninám a otlakom na pokožke. So sebou treba mať aj jeden či dva náhradné páry.


2. Batoh

Určite nieje vhodné si brať veci v igelitkách, ľadvinkách a podobne. Investícia do ruksaku sa vám oplatí nakoľko jeho opotrebenie je minimálne a vydrží tak dlhé roky. Pri výbere treba dbať na pohodlie popruhov a adekvátnu veľkosť k dĺžke a náročnosti túr, ktoré plánujete absolvovať. Po zakúpení si ešte nezabudnite správne nastaviť dĺžku popruhov. A keď sme pri popruhoch tak výberom batoha, ktorý ma okrem popruhov cez plecia aj aspoň jeden okolo brucha či hrude si spríjemníte viac hodinové túry pri ktorých už pár kg na chrbte ponesiete. Pri výbere treba myslieť aj na to či chcete nepremokavú verziu.


3. Jedlo a pitie

Potrebu potravín a pitného režimu netreba podceňovať. Zásoby vám vedia v ťažkej chvíli zdvihnúť náladu a treba sa držať hesla viac je lepšie ako menej. Môže sa totiž stať, že prameň kde ste si chceli doplniť vodu bude vyschnutý, alebo občerstvenie po túre zatvorené. Na pitie je najlepšia čistá voda alebo minerálka.


4. Základná lekárnička

Malá lekárnička sa vždy zíde, či už ako prvá pomoc pri otlakoch alebo na zmiernenie bolesti. Určite by nemali chýbať náplaste, obväz, malé nožničky, dezinfekcia a základné lieky - proti bolesti a prípadne aj proti alergiám. Pre začiatočníkov je jednoduché riešenie kúpiť si lekárničku priamo určenú na turistiku ktorá obsahuje všetko potrebné.


5. Mapa

Trasu je vždy dobré si premyslieť už vopred, aby ste neblúdili v neznámom prostredí. Naviac vám to pomôže s odhadom času koľko túra zaberie. Mapu si treba určite stiahnuť do telefónu a ako záloha v prípade vybitia baterky poslúži stará dobrá tlačená mapa, ktorú je vhodné uložiť do nepremokavej fólie. V našich podmienkach sa našťastie môžete spoľahnúť na kvalitné značenie turistických chodníkov a preto by ani strata mapy a mobilu nemala predstavovať väčší problém.


6. Mobil

Mobil slúži v prvom rade ako rýchly prostriedok na privolanie prvej pomoci. Preto treba pred každým "výjazdom" do prírody myslieť na to aby bol na 100% nabitý a prípadne si pribaliť aj tzv. power banku teda externý akumulátor. V neposlednej rade mobilom môžete zdokumentovať svoju obľúbenú turistickú trasu.


7. Doklady a malá hotovosť

Občiansky preukaz a kartička poistenca je nutnosťou. Rozumným nápadom je aj poistenie, ktoré nie je nijak drahé a vie ušetriť kopu nákladov, napríklad za prepravu vrtuľníkom. Malá hotovosť sa môže hodiť k doplneniu zásob - jedla a pitia v potravinách v najbližšej dedine. Prípadne na dopravu domov autobusom.

Komentáre a hodnotenia

Pre informácie o aktuálnych otváracích hodinách kontaktuje priamo prevádzkovateľa!
15. 4. 2022
Anonymný užívateľ
19. 3. 2022
Lea
Vau
15. 7. 2021
Anonymný užívateľ
10. 12. 2020
Anonymný užívateľ

Odber noviniek

Pravidelné informácie o nových udalostiach, zaujímavých výletoch a článkoch.

Problém s komentárom?