Podobné články

Náučný chodník zbojníka Jakuba Surovca v Čertovej tiesňave
Popod Klenovský Vepor na Salaš Zbojská
Košické mestské cyklotrasy
Do stredu Slovenska na Hrb
Bike & E-bike tour Horehroním
Náučný chodník Hradová

Viac od autora

Náučný chodník Voniaca
K Dobročskému pralesu
Kyslíková dráha pri Brezne
Na vrchol Nízkych Tatier - Ďumbier
K Vajskovskému vodopádu
Pláňami cez Pohanskô do Ježovej

Turistika a cyklopotulky

Zákľuky cez Čierny Balog a Sihlu

Región Horehronie
0 komentárov

Vzdialenosť: 58 km

Výškové metre: 1450 m

Náročnosť: ****


Obrázok k článku Zákľuky cez Čierny Balog a Sihlu
© Horehronie.net

Kúsok prekrásneho kraja čo sa so zbojníkmi spája ukáže cez sedlo Chlípavice rázovité osídlenie našich predkov na lazoch s výhľadom na Klenovský Vepor a Sedliackym dvorom s tradičným občerstvením starých mám. Dupot kopýt naprieč Huculskou magistrálou vás odprevadí do prekrásnych bukových lesov, po Zbojníckom chodníčku až sa otvorí čarokrásne miesto nad Muránskou planinou, kde pokoj a ticho osláviť môžete v kaplnke sv. Juraja s vyhliadkovou vežou. Príjemne schladiť sa môžete v Zbojníckych kúpeloch a do popuku najesť na Zbojníckom dvore na Salaši Zbojská.


Obrázok k článku Zákľuky cez Čierny Balog a Sihlu
© Horehronie.net

Popis trasy

Trasa vedie z námestia Brezna modrou značkou 2569 po hlavnej ceste v smere Čierny Balog - Hriňová, miernym stúpaním prídeme na vrchol miestnej časti Vrchodolinka, tu pokračujeme ďalej po hlavnej ceste miernym klesaním, kde po pravej ruke uvidíme začiatok obce Čierny Balog, prejdeme rovinkou po pravej ruke minieme odbočku na lyžiarske stredisko a na najblišej odbočke pôjdeme vľavo do centra obce Čierny Balog po modrej 2569. Opäť pokračujeme stále rovno po asfaltovej ceste smerom na miestnu časť Doobroč, kde na druhej križovatke za kostolom odbočíme vpravo a pokračujeme modrou 2569 do doliny Páleničné asfaltovou cestou takmer na vrchol doliny, ktorá ústí v mieste zvanom Kysuca - Uhliarka. Tu pokračujeme vpravo po modrej 2569 lúkami so pravidelným klesaním a stúpaním cez Sedmák (1009 m n.m.) až po hlavnú cestu. Na križovatke odbočíme vľavo dole smerom na Hriňovú. Hlavnou cestou klesáme po prvú križovatku, kde odbočíme vpravo do obce Sihla, v centre dediny si dobijeme baterky aj telá v Pohostinstve.
Po dobití (1-2 hod.) sa trochu vrátime hlavnou cestou, vyšlapeme na križovatku, kde odbočíme vľavo smerom do Brezna a miernym stúpaním po hlavnej ceste pokračujeme 2,8 km k sedlu Tltý Javor. Tu odbočíme vľavo a napojíme sa na modrú cyklotrasu 2569, ktorá nás lesom a lúkami prevedie cez Obrubovanec (1020 m n.m.), na Zákľuky (1012 m n.m.), a stále pokračujeme modrou 2569 k rázcestiu Danková, tu máme možnosť pokračovať dole dolinou modoru 2569 do Čierneho Balogu, následne sa napojiť na zelenú 5571 a stále rovno po ceste dedinou prejsť k hlavnej ceste, kde na križovatke odbočíme vľavo smerom do Brezna a vraciame sa opäť cez Vrchdolinku.
Druhá možnosť je v Dankovej odbočiť vľavo a po žltej 8584 sa napojiť o dolinu ďalej pri tajchu Hronček na červenú trasu 013 a Kamenistou dolinou pokračovať do obce Hronec. V bode Sv. Ján môžeme odbočiť vpravo a prejsť zelenou trasou 5571 do Čierneho Balogu na Nový Krám a opäť sa napojiť na hlavnú cestu v smere do Brezna.
Iná možnosť je pokračovať vľavo po zelenej 5571 do dediny Hronec až k námestiu, ďalej po hlavne ceste pokračovať k železničnému priecestiu a následne odbočiť vpravo do mierne strmého kopčeka prejsť do obce Valaská, stále pokračujeme rovno tiahlou zákrutou klesáme o žel. priecestiu, prejdeme cez most, odbočíme vpravo po hlavnej ceste do Brezna.
Pre extra náročných cyklistov zvolíme v časti za Hrončokom v bode Endreska odbočku vľavo na zelenú trasu 5551 smer Štomp a šlapeme o dolinu ďalej. Po dosiahnutí vrcholu Na Štompe, zvolimé odbočku vpravo po modrej 2572 prídeme k bodu Štomp lúka.
Tu môžeme obočiť vpravo a po žltej 8637 prejsť cez alebo popod Hájny grúň do obce Hronec.
Ak odbočíme vľavo pokračujeme modrou 2572 a prejdeme o dolinu ďalej do obce Osrblie. Hneď v úvode si môžeme pochutnať na domácom pive v hoteli Zerrenpach pri biatlonovom areáli.


Obrázok k článku Zákľuky cez Čierny Balog a Sihlu
© Horehronie.net
Obrázok k článku Zákľuky cez Čierny Balog a Sihlu
© Horehronie.net

Komentáre a hodnotenia

Pre informácie o aktuálnych otváracích hodinách kontaktuje priamo prevádzkovateľa!

Odber noviniek

Pravidelné informácie o nových udalostiach, zaujímavých výletoch a článkoch.

Problém s komentárom?