Podobné články

Bike & E-bike tour Horehroním
Popod Klenovský Vepor na Salaš Zbojská
7 základných vecí ktoré si treba vziať na turistiku
Kyslíková dráha pri Brezne
Do stredu Slovenska na Hrb
Náučný chodník zbojníka Jakuba Surovca v Čertovej tiesňave

Viac od autora

Zákľuky cez Čierny Balog a Sihlu
Hrebeňom Nízkych Tatier
Náučný chodník Voniaca
Kyslíková dráha pri Brezne
K Dobročskému pralesu
Predajnianske vodopády

Turistika a cyklopotulky

Na vrchol Nízkych Tatier - Ďumbier

Región Horehronie
0 komentárov

Štart trasy: Trangoška
Cieľ trasy: Ďumbier 
Medzibod: Chata M. R. Štefánika - Chopok - Srdiečko 
Trvanie: 6:50
Náročnosť: náročná vysokohorská túra
Vzdialenosť: 17 km
Stúpanie: 1231m 
Klesanie: 1231 m


Najvyšší vrchol Nízkych Tatier (2043 m) na hlavnom hrebeni medzi Krúpovou hoľou (1927 m) a Králičkou (1785 m). Na severe sa javí ako mohutný vysokohorský masív, spadajúci vyše 500 m vysokými stenami, piliermi a žľabmi do ľadovcových kotlov v záveroch Bystrej a Ludárovej doliny. Miernejšie južné svahy pokrývajú polia žulových balvanov. V severných kotloch sa vyskytujú kamzíky vrchovské tatranské a svište vrchovské. Vo svahoch sa v minulosti intenzívne dolovali železné rudy, zlato a antimonit. Počas 2. svetovej vojny prebehli v sedle medzi Ďumbierom a Králičkou ústupové boje medzi partizánmi a Nemcami. Na pamiatku týchto bojov a ťažkého prechodu Nízkych Tatier partizánmi v zime roku 1944 postavili pri neďalekej Chate gen. M.R.Štefánika pomník padlým partizánom. Z vrcholu Ďumbiera je veľmi rozsiahly kruhový rozhľad na prakticky všetky pohoria stredného a severného Slovenska.

Klasická výstupová najkratšie trasa na Ďumbier vedie z južnej strany Nízkych Tatier. Zároveň ide o najfrekventovanejší chodník na chatu gen. M. R. štefánika, ktorý slúži ako zásobovacia “cesta” horských nosičov, s veľkou pravdepodobnosťou sa vám tento unikátny spôsob zásobovania podarí uvidieť pri vašej túre!


Trasa

Trangoška (autobus. zastávka) – Trangošská dolina – Dolný salaš – Horný salaš (rázc. k Jaskyni Mŕtvych Netopierov) – Halašova jama – Chata gen. M. R. Štefánika pod Ďumbierom – Ďumbierske sedlo – prameň pod Grúnikom – rázc. na Krúpovo sedlo – Krúpovo sedlo – Ďumbier - Chopok - Kosodrevina - Srdiečko - Trangoška

Komentáre a hodnotenia

Pre informácie o aktuálnych otváracích hodinách kontaktuje priamo prevádzkovateľa!

Odber noviniek

Pravidelné informácie o nových udalostiach, zaujímavých výletoch a článkoch.

Problém s komentárom?