Podobné články

Náučný chodník zbojníka Jakuba Surovca v Čertovej tiesňave
Pláňami cez Pohanskô do Ježovej
Náučný chodník Voniaca
Popod Klenovský Vepor na Salaš Zbojská
Výhľady nad Breznom z Kabátovej
Do stredu Slovenska na Hrb

Viac od autora

Pláňami cez Pohanskô do Ježovej
Popod Klenovský Vepor na Salaš Zbojská
Zákľuky cez Čierny Balog a Sihlu
Do stredu Slovenska na Hrb
Náučný chodník Hradová
Hrebeňom Nízkych Tatier

Turistika a cyklopotulky

Vrch Klenovský Vepor

Región Horehronie
3 komentáre

Štart trasy: sedlo Zbojská
Cieľ trasy: Tlstý Javor
Trvanie: 7:45 hod.
Náročnosť: náročná horská túra
Vzdialenosť: 27 km
Stúpanie: 1321 m 
Klesanie: 1031 m


Klenovský Vepor (1338 m n. m.) je najvýraznejším vrcholom v pohoria Veporské vrchy v oblasti Slovenského rudohoria. Oblasť je opradená mnohými legendami a za svoje meno vďačí typickému tvaru pripomínajúcom chrbát divej svine, teda "vepra", podľa čoho ho spoznáme takmer z každého vrchola Slovenka.
Vrchol je situovaný na hlavnom hrebeni, kde pramení zo severnej strany Čierny Hron a na južnej strane Veporský potok zdroj Klenovskej Rimavy. Klenovský Vepor je štátnou prírodnou rezerváciou, pod hrebeňom na severných a severozápadných svahoch je chránený pralesový porast pôvodných karpatských zmiešaných lesov. 
Cez Klenovský Vepor prechádza významná turistická trasa "Rudná magistrála". Trasa je málo frekvetovaná, preto si tu dokonale vychutnáte ticho a pokoj hôr.
Veporské vrchy sú zároveň rukolapným príkladom možnosti harmonického súžitia človeka s prírodou. Práve tu, najmä v oblasti vrchárskych obcí Lom, Drábsko a Sihla možno dodnes nájsť množstvo obývaných horských samôt, lazov a hospodárstiev, ktoré spĺňajú predstavu o tom, čo dnes ekológovia moderným slovníkom nazývajú trvalo udržateľný rozvoj. Putovanie touto pôvabnou krajinou, kde sa striedajú hlboké pralesy s rozsiahlymi poľanami a pasienkami, patrí k tomu najkrajšiemu, čo môžu vnímavému návštevníkovi slovenské hory ponúknuť.

Trasa

Ľahký a úplne pohodlný prístup na Klenovský Vepor neexistuje, keďže sa vypína v samom srdci hlbokých hôr, bez blízkych komunikácií. Na spoznanie jeho i nádhery celých Veporských vrchov však môžeme vrelo odporúčať náročnú, ale nádhernú hrebeňovku po červeno značenej Rudnej magistrále. 

Tá sa začína v sedle Zbojská (726 m) na ceste i železničnej trati medzi Breznom a Tisovcom. Značka vedie prevažne lesom s občasnými lúkami a samotami na sedlo Diel (822 m, 1:10 h), sedlo Bánovo (918 m, 1:45 h), sedlo Machniarka (1 040 m, 2:10 h), Rozsypok (1 128 m) a sedlo pod Vartou (1 118 m, 3:45 h). 
Nasleduje prudký, miestami exponovaný výstup na Klenovský Vepor (1 338 m, 4:30 h). Z vrcholu stále lesom pokračuje chodník na Machnáčov grúň (1 097 m), Šopisko (1 084 m) a postupne sa dostáva do nádherných, lúčnatých partií s lazmi. 
Nasleduje výstup na výrazné Tri chotáre (1 141 m, 6 h) a posledná časť lesom na lazy Kysuca (920 m, 6:45 h). 
Tu sa krajina definitívne otvára a pochopíte, aké čaro má táto časť pohoria. Trasa pokračuje cez horské samoty na Sedmák (1 004 m) a Dlhý grúň (1 061 m), aby sa v závere pripojila na asfaltku a vystúpila do sedla Tlstý Javor (1 019 m, 8:30 h) na ceste medzi Čiernym Balogom a Hriňovou. 
Táto trasa je najvhodnejšia v neskorom lete, ale čaro má v každom období.

Komentáre a hodnotenia

Pre informácie o aktuálnych otváracích hodinách kontaktuje priamo prevádzkovateľa!
5. 4. 2021
Anonymný užívateľ
25. 2. 2021
Anonymný užívateľ
2. 1. 2021
Anonymný užívateľ

Odber noviniek

Pravidelné informácie o nových udalostiach, zaujímavých výletoch a článkoch.

Problém s komentárom?